Lesníci na Litoměřicku bojují s krádežemi dřeva

Litoměřice - Polesí v Ústeckém kraji trápí nájezdy zlodějů dřeva, kteří jen za loňský rok ukradli několik set kubíků dřeva. Podle revírníků se zaměřují na stromy s kvalitním, tvrdým dřevem nebo berou kmeny již pokácené a připravené pro zákazníky Lesů České republiky. Na lesní cesty se proto vracejí závory a lesníci plánují i kontroly aut, která vyjíždějí z lesa. Ke spolupráci vyzvali i ochránce přírody.

Zloději spoléhají na to, že při dopadení mohou být obvinění nanejvýš z přestupku. Podle lesníků se ale mýlí. V případě, že zloději pokácí cenné stromy nebo se pokusí krást dřevo ve velkém, se jedná o trestný čin, kterému může následovat i soud. Informoval o tom ředitel teplických Lesů ČR Jan Ferkl.

Podle pracovníků Lesů ČR se drzost zlodějů stále stupňuje. Do lesa jezdí i s nákladními vozy. „Nyní si berou i zelené stromy, protože soušky už zkrátka nejsou. Stromy kradou hotové, připravené nebo si dřevo sami kácí,“ shodují se revírníci. Nová opatření vedení vítají. „Myslím, že je to správná cesta, protože samotný revírník není schopen les uhlídat,“ řekl velemínský lesní správce Petr Tender.