Bruslařská dráha na Lipně se bude ucházet o světový rekord

Lipno nad Vltavou (Českokrumlovsko) - Bruslařská dráha na hladině Lipenského jezera se možná zapíše do světové knihy rekordů. Na zamrzlé hladině jezera je nejdelší udržovaná bruslařská dráha, jaká kdy v České republice na zamrzlé vodní ploše vznikla. Komisař z pelhřimovské Agentury Dobrý den dnes dráhu přeměřil a napočítal délku 10.922,8 metru. Podle dostupných informací je ve světě nejdelší cestou tohoto typu trať v kanadské Ottawě, která měří 7,8 kilometru. Lipenští se proto budou ucházet o světový rekord.

Přesnou délku dráhy zaznamenalo kolečko, které policisté používají při vyšetřování dopravních nehod. Jan Staněk, který bruslařskou dráhu pravidelně prohrnuje a odmetá, řídil levou rukou čtyřkolku a v natažené pravé držel měřič jezdící po ledu: „Cesta po okruhu v oblasti Lipna nad Vltavou a po přípojkách na Frymburk a Přední Výtoň trvala asi hodinu.“

Agentura už zanesla ledovou promenádu do české databanky rekordů. „Nyní vystavíme certifikát, jímž mohou Lipenští atakovat Guinnessovu knihu rekordů,“ dodal komisař Josef Vaněk. Lipno už jedno české prvenství má. S rozlohou 4870 hektarů je největší přehradní nádrží v ČR. 17. února uplyne od jejího napuštění už 51 let.

Ledová dráha připomíná z výšky osmičku. Směrem k Frymburku a Přední Výtoni je široká až osm metrů. Údržbu přitom obstarávají dobrovolníci, kteří odhrnují sníh a zametají led. Pravidelně zjišťují a zapisují i tloušťku ledu. 3. února naměřili 36 centimetrů. 

Milovníci zimních sportů se na Lipensku stále častěji rozdělují na bruslaře a lyžaře. Jen za uplynulý víkend bruslilo na jezeře odhadem 5000 lidí a podobný počet návštěvníků zaznamenalo i lyžařské středisko. Na ledovou magistrálu si chodí zabruslit i cizinci. „O víkendech tu vídáme desítky lidí z Horního Rakouska, ale i z Bavorska,“ uvedl pracovník lipenského areálu Martin Řezáč.

Na hladině Lipenského jezera vede nejdelší udržovaná bruslařská dráha, která má šanci dostat se i do světové knihy rekordů. Komisař z Agentury Dobrý den Josef Vaněk (vpravo) a správce plochy Jan Staněk ji 3. února přeměřili a napočítali celkem 10.922,8 kilometru.
Zdroj: ČT24/ČTK