Obchodní dům Ještěd má být zbourán; odborníci protestují

Liberec - Jeden ze symbolů města Liberec, obchodní dům Ještěd, čeká za měsíc demolice. Památkářům se nepodařilo prosadit, aby byla tato budova, která patří podle mnohých odborníků k nejzajímavějším stavbám 70. let, zařazena mezi kulturní památky. Na místě obchodního domu má nyní vyrůst současné nákupní středisko. Proti zbourání domu vznikla petice s několika tisíci podpisy. Návrh na demolici podal majitel domu, obchodní řetězec Tesco, už v roce 2005. Ihned se ale ozvali památkáři a fanoušci stavby s žádostí, aby byla budova zařazena mezi kulturní památky. Nakonec však ministerstvo kultury v roce 2007 rozhodlo, že dům zpamátněn nebude, a dalo majiteli povolení ke zbourání stavby.

Proti tomu ale vystupuje řada odborníků, kteří tvrdí, že obchodní dům Ještěd je vzácné dílo. „Budova by měla být kulturní památkou kvůli svým architektonickým a urbanistickým hodnotám. Jedná se o jeden z nejlepších příkladů evropského strukturalismu. Je dílem významných českých architektů Karla Hubáčka a Miroslava Masáka,“ uvádí důvody, proč by stavba měla být zpamátněna, Jiří Křížek z Národního památkového ústavu.

To ovšem podle ministerstva nestačí. „Ve srovnání s jinými stavbami dospělo ministerstvo jednoznačně k závěru, že tato stavba kulturní památkou být nemůže. Toto rozhodnutí poté bylo potvrzeno v rámci odvolacího řízení,“ říká k tomu Jiří Vajčner z odboru památkové péče ministerstva kultury.

"Ministerstvo kultury nevysvětlilo svoje rozhodnutí nezapsat dům jako památku. To konstatoval i veřejný ochránce práv doktor Otakar Motejl, kdy potvrdil naše pochybnosti," odmítá ale postup ministerstva Křížek.