Obec Nekmíř musí pohřbít německého občana

Nekmíř - Obecní úřad Nekmíř na severním Plzeňsku se musí postarat o ostatky zesnulého německého občana, o jehož tělo se nikdo nehlásí. Sedmašedesátiletý Karl Günther zemřel v prosinci loňského roku u lesní restaurace Lipovka poblíž obce. Günther sice má v Německu dceru, ale ta se o ostatky svého otce odmítá postarat. Ze zákona tedy tato povinnost přechází na obci.

Karl Günther navštěvoval restaurační zařízení Lipovka často. 25. prosince loňského roku sem přijel se svým invalidním kamarádem na kávu. O vánočních svátcích ale restaurace nebyla v provozu a když Němec zkolaboval, nepodařilo se druhému muži včas dovolat pomoci.

Po smrti Karla Günthera nechala policie převézt tělo na ústav soudního lékařství v Plzni za účelem objasnění příčiny smrti a podle standardního postupu se poté spojila s rodinou zesnulého. „Snažili jsme se kontaktovat jeho dceru. Bohužel nejevila o tělo zájem a do současné doby se neozvala,“ říká Josef Klein z policie v Úněšově. Podle ředitele pohřebního ústavu hlavního města Prahy Julia Mlčocha velí zákon obci nařídit pohřeb v případě úmrtí cizince, o jehož ostatky nikdo neprojeví zájem.

Podle německého velvyslanectví nejde o nic mimořádného. Obdobná zákonná norma totiž platí i v sousedním Německu a v případě úmrtí cizího státního příslušníka by místní úřady postupovali stejně. V současnosti čeká starosta Nekmíře Josef Urbánek (nez.) na souhlas německé ambasády k pohřbu.