Statisícové ztráty odhaduje strojírenská firma Tools ve Zlivicích

Zlivice - Na tři dny zůstala strojírenská firma Tools ve Zlivicích u Písku úplně bez elektrické energie. Přestože elektrárenská společnost E-ON oznámila revizi svého zařízení v předstihu, vedení firmy tvrdí, že postupuje nestandardně. E-ON to odmítá. Mluvčí společnosti Vladimír Vácha informoval, že připravují připojení rodinných domků v obci Čížová.

Osmihodinové přerušení dodávky proudu plánují elektrikáři na tři dny. Firmu, která vyrábí komponenty pro automobilový průmysl, přijde odstávka draho. Vedení společnosti odhaduje ztráty ve statisících. Jednatel firmy Miroslav Man ztrátu upřesnil na zhruba 200 tisíc korun denně.

Vedení strojírenské firmy požádalo elektrárenskou společnost o pronájem náhradních agregátů. Hodina provozu by ale přišla na dva tisíce korun. Firma každý měsíc zaplatí za elektřinu téměř sto tisíc. Další výdaje jsou pro ni nepřijatelné. Miroslav Man dokonce považuje takovou nabídku za nehoráznou.

Vladimír Vácha však namítá, že tuto službu nelze provozovat zcela zdarma. Za pravdu elektrárenské společnosti dávají i právníci. „V případě, že provozovatel oznámí přerušení dodávky alespoň padesát dní dopředu, nemá odběratel nárok na náhradu škody ani ušlého zisku,“ tvrdí právník David Řezníček.

Firmě se teď náklady ještě zvýší - bude muset zaplatit zaměstnance, kteří budou pracovat v noci a o víkendech.