Ministerstvo vnitra řeší nezaměstnanost cizinců na Pardubicku

Pardubice - Problematika nezaměstnaných cizinců na Pardubicku se v nejbližší době vyřeší. V důsledku rostoucího počtu zahraničních dělníků, kteří přišli o práci, začalo ministerstvo vnitra problém projednávat. Pardubický magistrát přijal jeho nabídku na najmutí experta, který se bude nezaměstnaností cizinců zabývat. Pardubický kraj patří mezi regiony, kde nutí finanční krize velké podniky k radikálním úsporám.

„Měl by to být člověk, který by poskytoval poradenství všem, kteří to budou potřebovat, to znamená, kteří se ocitnou v situaci, že jsou bez práce, nemohou se vrátit,“ popsala odborníka Ivana Liedermanová, vedoucí odboru komunitních služeb z Magistrátu města Pardubic. Občanská sdružení, která se věnují cizincům, trvají na tom, aby se jednalo o člověka, který dobře zná vietnamskou nebo mongolskou komunitu.

Jedná se již o druhý návrh ministerstva vnitra, jak řešit důsledky finanční krize a nezaměstnanost cizinců. Tím prvním byla motivace cizinců k cestě domů.

Vláda bude návrhy projednávat příští týden. „Ve hře jsou dvě varianty, jedna předpokládá příspěvek 500 eur pro cizince, který se rozhodne dobrovolně opustit Českou republiku a vrátit se nazpátek do své domovské vlasti, a druhá varianta je bez příspěvku s tím, že cizinec dostane v obou případech náhradu letenky,“ uvedl Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva vnitra. Podle ministerstva vnitra by výpomoc v případě úhrady letenek a 500eurové odměny přišla na 55,5 milionu korun z rozpočtové rezervy.