Zámek v Chotovinách stojí před nejasnou budoucností

Tábor - Barokní zámek v Chotovinách na Táborsku je na prodej. Po nákladné rekonstrukci ho jeho majitelka otevřela pro veřejnost v květnu loňského roku. Na další provoz zámku z roku 1870 už ale nemá peníze. Pokud se nenajde kupec, bude muset objekt uzavřít. Místní lidé se obávají, že začne chátrat.

Od roku 1948 tu sídlila základní škola. Zámek se vrátil původním majitelům před osmi lety. Veřejnost si ho poprvé v novém prohlédla loni. Teď ho majitelka nabízí k prodeji. „Na rozhodnutí majitelky o prodeji zámku měla zřejmě vliv dědická daň, která je v USA 47 % hodnoty majetku. Navíc jí stále zbývá vyrovnat se s ostatními dědici,“ uvádí kastelánka zámku Chorovány Lenka Drsová.

Objekt s rozsáhlými pozemky přijde nového majitele na osmdesát pět milionů korun. „Několik zájemců zde již bylo,“ dodává Lenka Drsová.

O osud zámku se zajímá i vedení Chotovin. Objekt je vítanou turistickou atrakcí. Počet návštěvníků se zvýšil. „Byli bychom neradi, kdyby došlo k nějaké devastaci toho zámku,“ říká starosta Chotovin Zdeněk Turek.

Ani místním není osud objektu lhostejný. Obávají se, že pokud se uzavře, začne chátrat. Dodnes tu žijí pamětníci, kteří kdysi na zámku pracovali. Já jsem tam začala sloužit někdy v roce 1944 a skončila jsem zde v roce 1945," vzpomíná obyvatelka Chotovin Marie Kroužková.  

Zámek ještě letos brány pro veřejnost otevře. Sezonu tu zahájí v dubnu. Jaké ale budou ty další, to už bude záležet na novém majiteli objektu. „Pokud by se letos podařilo zámek prodat, bude nový majitel smluvně zavázán dostát veškerým závazkům, které domluvila současná majitelka,“ uzavírá Lenka Drsová.

Chotovinský zámek není jedinou památkou v soukromém vlastnictví, která má finanční problémy. Podobně je na tom i zámek v Nemyšli. Ani jeho majitel nemá na opravy a následný provoz peníze.