Královéhradecký kraj si posvítí na předražený nábytek od firmy Immorent

Hradec Králové -  Po čtyřech letech zveřejnil Královéhradecký kraj dodatek obchodní smlouvy se společností Immorent. Ta vlastní budovu, kterou kraj postupně splácí, a při výstavbě dodávala do budovy kraje vybavení kanceláří. Na tom by nebylo nic divného, kdyby nebylo vybavení předražené. Tvrdí to vicehejtman Vladimír Derner. Kraj má za nábytek zaplatit 36 milionů korun.

Například obyčejný věšák pořídil kraj od Immorentu za 21 701 korun. Cena se ale během pěti let leasingu zvýší na 28 800 korun. Přitom v obyčejné prodejně nábytku stojí 1 089 korun bez DPH. Podle Immorentu jde o omyl v ceníku a cena patří jinému kusu nábytku, a to šatní skříni. Pochybnosti vyvolávají i další položky. Například skříňové sestavy. Jedna za 68 000 korun a druhá za 53 000, pracovní židle za 39 000, stoleček za 16 000. „Cenu tohoto nábytku považuji za absolutně nepřiměřenou. Tento nábytek je vysloveně předražený. Podobný nábytek se dá pořídit za cenu minimálně poloviční,“ tvrdí náměstek královéhradeckého kraje Vladimír Derner.

Ředitelka úřadu sedí na židli za 55 740 korun. Dýhovaný stůl rady stál 66 500  korun - k ceně je ale nutné připočíta daň a leasingové navýšení. „Jsem přesvědčen o tom, že tyto ceny jsou nadhodnoceny,“ říká první náměstek Královéhradeckého kraje Josef Táborský.

Exhejtman: Kostlivce ze skříně nemá smysl vytahovat 

Kraj začal podezřelé ceny analyzovat. Podle vicehejtmana Dernera antimonopolní úřad zkoumá, jak kraj vybíral dodavatele, když zakázku svěřil jedinému uchazeči. Immorent, kterému kraj nábytek splácí, napsal, že jako financující firma nakoupil nábytek od dodavatele stavby Skanska za ceny, které kraj schválil. „Je to varující příklad, jak se nemá s veřejnými prostředky nakládat,“ uzavírá Vladimír Derner. Smlouvu o cenách nábytku podepsal s Immorentem bývalý hejtman Pavel Bradík. Novým radním vzkázal, že by se měli věnovat důležitější činnosti než vytahování kostlivců ze skříní.