Sbírka pro bezdomovce byla v Olomouci úspěšná

Olomouc - Sociální pracovníci v Olomouci uspořádali během ledna sbírku bot pro bezdomovce, lidé přinesli sto párů obuvi, zimní bundy i spacáky. Pracovníci střediska ale upozorňují, že jsou i další svršky, kterými mohou ochotní lidé bezdomovcům pomoci. Ještě stále chybí rukavice, čepice a šály, málo je i spodního prádla nebo ponožek.

Kruté mrazy na přelomu roku donutily střediska SOS vyhlásit sbírku zimních bot, právě ty bezdomovcům chyběly nejvíc. „Jeden přišel, že má otlačené prsty, chodil v botách o dvě čísla menších,“ uvedl pracovník sociálního střediska SOS Jan Kučera. Jeho kolegyně Iveta Sedláčková doplnila: „Chodí čím dál mladší, i dvacetiletí.“

Podle sociálních pracovníků je 105 párů pánské zimní obuvi, 12 spacích pytlů a 19 zimních bund dobrý výsledek, lidé pomáhají více než v předešlých letech. Jan Kučera dodal: „Dříve přinášely sbírky řádově desítky párů bot, šál nebo spacích pytlů. Nyní už to jde do stovek, ten trend je skutečně vzestupný.“

Lidé bez domova by uvítali ještě rukavice, šály nebo ponožky, celoročně nedostatkovým zbožím je spodní prádlo. „Svetrů je dost, kalhot je dost, ale kdyby lidé nosili spodní prádlo - trička, slipy a trenýrky,“ potvrdil Oldřich, který žije na ulici.

V Olomouci je oficiálně 500 lidí bez domova, podle sociálních pracovníků jich je ale mnohem víc a stále přibývají. Přicházejí také ze Slovenska.