Za havarijní stav svého hotelu dostal ústecký podnikatel stotisícovou pokutu

Ústí nad Labem - Již několik let se musí obyvatelé Ústí nad Labem dívat na to, jak se z bývalého hotelu Máj stává ruina, která je terčem zlodějů a vandalů. V hotelu museli již několikrát zasahovat dokonce hasiči. Ústecká radnice se proto rozhodla jednat a podnikateli Jaromíru Houžvičkovi, jemuž budova patří, dala maximální pokutu, kterou vůbec může udělit. Musí zaplatit 100 tisíc korun. Ani to ale zřejmě nepomůže.

Stav hotelu je katastrofální. Vybavení dávno rozkradli zloději nebo zničili vandalové. Pokoje „zdobí“ zbytky po ohni. „Je to riziko hlavně bezpečnostní, protože ten objekt není chráněn ničím, dřív byl alespoň uzamčen,“ běduje místostarosta města Josef Macík (ČSSD).

Ani stotisícová pokuta ale zřejmě městu nepomůže zjednat nápravu. Houžvička nepřebírá poštu, nekomunikuje s městem ani s policií. „Pan Houžvička bohužel nepřebírá žádnou poštu, s městem nekomunikuje, takže ta spolupráce je vlastně nulová,“ upozornil zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný.

Houžvička se nestará i o další stavby

Hotel Máj ale není jediným Houžvičkovým majetkem, o který podnikatel nejeví zájem. Podobný osud stihl také bývalý kravín v Rokytnici nad Jizerou. „Tato stavba je skutečně postrachem a ostudou obce Rokytnice nad Jizerou. Ale nejenom její, jedná se také o největší chátrající monstrum v západních Krkonoších,“ uvedl Jaroslav Nechanický z rokytnické radnice na stránkách tamního obecního zpravodaje.

Pomůže konkurz?

Obě obce nyní spatřují řešení alespoň části problému v konkurzu, který na majetek podnikatele vyhlásil soud. „Budeme se snažit s konkurzním správcem navázat kontakt a pokusit se to nějak řešit,“ informoval Macík.

Ani tato cesta však nebude procházka růžovou zahradou. Například hotel Máj je již v tak špatném stavu, že se pro něj jen stěží najde investor. Řešením tak zřejmě bude jedině demolice, která uvolní pozemek k novým stavebním záměrům.