Jižními Čechami se prohánějí masopustní reje

Rožmitál/Nesměň - Masopustní rej, dávný zvyk předků, sloužil mimo jiné k tomu, aby si lidé náležitě užili před dlouhým velikonočním půstem. V současnosti prožívá renesanci. Průvody a veselice připravuje rok od roku více obcí. Jihočeský masopust dnes slavili například v šumavském Rožmitále nebo v Nesměni. Tam od rána hlídali cesty pomalovaní dělostřelci. Každé auto zastavili, přivítali ranou z kanónu a řidiče nechali zaplatit.

Krátce před desátou si rychtář ve společnosti tzv. střapatých došel ke starostovi pro povolení, aby mohl zahájit růžičkovou koledu. Ta má v obci zhruba šedesátiletou tradici.

Ve vsi na Římovsku žije 140 lidí. Většina z nich koledníky vyhlížela s přichystaným občerstvením. Tam, kde „matka koledy“ udeřila cepem o zem, vždy utvořili kolečko a tento rituál postupně věnovali lidem z každé chalupy.

Tradiční slavnost, vycházející z motivů křížové cesty, přilákala do Nesměně stovky lidí. Muži s vysokými klobouky posázenými takovým počtem růžiček, jako je dnů v roce, obcházeli téměř 90 domů až do pozdního odpoledne.

V dalších jihočeských obcích se koledníci na koledu vydají příští víkend - např. v Lomnici nad Lužnicí a ve Skalách.