Moravský Kras odhalil další labyrint

Brno - Speleologové objevili v Moravském Krasu stovky metrů nových chodeb v Amatérské jeskyni, největším podzemním systému v Česku. Když labyrint vyrazili se štábem České televize mapovat, zjistili, že na něj navazuje ještě dalších téměř 40 metrů prostor. Podobná unikátní překvapení čekají na objevitele tak jednou za dvacet let, pro veřejnost budou chodby dál nepřístupné.

Jeskyňáři objevili nový labyrint poté, co výrazně poklesla hladina v 9. sifonu v jeskynním systému pod šachtou Břoušek, našli za ním přibližně přes 400 metrů chodeb. Podařilo se tak proniknout do spletitého systému přítokových, místy i pěkně vyzdobených, chodeb. Jsou tvořeny několika dómy, které jsou odděleny vertikálními propojkami. Množství odboček a komínů je pro speleology nadějí na další postup.

Jednu z bočních chodeb se rozhodli zkoumat hned: „Tady je úzká puklina, šikmo nahoru se dá vylézt, ale je velmi těžké se v ní pohybovat,“ uvedl jeden z průzkumníků Jan Gajdošík. „Musí se vydechnout, poposunout a zase vydechnout a poposunout. Za objev to ale stojí.“

Přítomnost kamery si Zdeněk Motyčka pochvaluje: „Objevy v přímém přenosu!“ Největší jeskynní systém v republice opět potvrdil, že skrývá ještě mnohá tajemství, která předpovídali už v minulosti.

Systém Amatérských jeskyní v současné době zahrnuje přes 40 kilometrů chodeb. Hydrogeologický průzkum a geofyzikální měření na povrchu ale předpovídají, že v budoucnu mohou být odhaleny další labyrinty.

Moravský kras
Zdroj: ČT24