Na Frýdlantsku opět hoří skládka nelegálního odpadu

Boleslav (Frýdlantsko) - Ve Frýdlantském výběžku hoří skládka nelegálního odpadu. Požár vypukl v opuštěném domě, který byl napěchován balíky slisovaných odpadků. Dovezeny do objektu byly nelegálně z Německa. Hořet začalo už v sobotu večer po deváté hodině, hasiči ale celou noc na silný požár jen dohlíželi, protože zásah v uzavřeném stavení byl prakticky nemožný. Ještě v noci se hasiči rozhodli, že nechají oheň pod dohledem dohořet. Škody totiž budou minimální.

Nemusí se ani obávat rozšíření plamenů, protože objekt stojí mimo ostatní zastavěnou plochu. Kdo je jeho majitelem, se dosud nepodařilo zjistit, majiteli hrozí pokuta až deset milionů korun.

Objekt totiž slouží jako nelegální skládka převážně textilu a pet lahví, které sem byly přivezeny z Německa. Policie se domnívá, že požár mohl být založen úmyslně, protože podobných případů požáru nelegálních skládek bylo v posledních letech na Frýdlantsku několik - například v nedaleké Bulovce, Frýdlantu nebo Dolní Řasnici.

Inspektoři životního prostředí našli v regionu na skládkách celkem 3062 tun plastů a 5375 tun textilu, většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech.