Božídarská radnice snowkitingu nepřeje

Karlovy Vary - Lyžaři na Božím Daru se přou s radnicí o místa k provozování snowkitingu. To je sport, při kterém lyžaře táhne větrný drak. Město milovníkům draka zakázalo vstup na nevyužívané obecní louky. Tvrdí, že tento druh sportu je nebezpečný a chybějí pro něj pravidla, což ale lyžaři odmítají. Nová pravidla pro snowkiting chce Boží Dar zavést už příští zimní sezonu.

Louky nad Božím Darem považují lyžaři s tažnými draky pro svůj sport za ideální. Dlouho se tu drží sníh a hlavně často vane vítr. Zákaz, který nedávno vydala radnice, proto vůbec nechápou. „Momentálně platí zákaz na všech těchto plochách. Snowkiting je poměrně nebezpečná sportovní disciplína, při které dochází k vážným úrazům,“ zdůvodňuje zákaz starosta Božího Daru Jan Horník.  

Sportovci s tímto stanoviskem rozhodně nesouhlasí. „Jsem pro to, aby byl snowkiting povolen, třeba i na vlastní nebezpečí,“ říká jeden. „Skutečně jsem neslyšel, že by tady byl někdo při provozování tohoto sportu zraněn,“ dodává druhý.  

Slova lyžařů potvrzuje i statistika horské služby. Za poslední čtyři roky tu byl jediný úraz. Sportovci tvrdí, že město si svým rozhodnutím škodí a srovnávají podmínky u nás a v sousedním Německu. „Tam pro kajtaře upravují svah, udělali tam pro ně bufet, je tam i krásné parkoviště,“ popisuje situaci v SRN lyžař a snowkiter Jaroslav Michlík.

Sankce za porušení zatím nehrozí

Božídarské louky lyžaři zatím dál využívají, tresty za porušení zákazu jim nehrozí. „Ať si tam jezdí, ale když se jim něco stane, tak my jsme z toho vyvázaní, protože tam platí zákaz. Pokuty za porušení zákazu neudělujeme,“ uvádí starosta Horník. „Ten důvod, že se někdo zraní, je naprosto zavádějící. To bychom museli zakázat veškeré ostatní sporty,“ oponuje náčelník Horské služby na Božím Daru Rudolf Chlad.

Starosta ale trvá na svém a s právníky už chystá pravidla pro snowkiting. „Jedinou možnou úpravou toho chování je vydání obecně závazné vyhlášky,“ domnívá se právní zástupce obce Robert Bezděk. „Vyhlášce bych se nebránil za předpokladu, že se tento sport podpoří a nebude ho likvidovat,“ uzavírá Rudolf Chlad.