Věznice v Ostrově otevřela novou ubytovnu, na rekonstrukci se podíleli i vězni

Ostrov - Věznice v Ostrově na Karlovarsku dnes otevřela novou ubytovnu, která vznikla rekonstrukcí nevyužívaného objektu bývalé nemocnice pro vězně s tuberkulózou. Do rekonstrukce se zapojili i samotní vězni. Díky tomu se náklady snížily na třetinu.

Rekonstrukce měla stát původně téměř 90 milionů korun. Díky zapojení vězňů se podařilo náklady snížit na 29 milionů. V nové ubytovně vznikne asi stovka míst pro odsouzené. Ostrovská věznice má nyní zhruba 1 100 vězňů, kromě odsouzených jsou v ní i vazebně stíhaní obvinění. Nové kapacity věznice využije sama, případně nová lůžka mohou doplnit vězni odjinud.

Ostrovská věznice má podobně jako většina českých věznic kapacitu nižší než skutečný počet vězňů. Zatímco věznice v Česku nyní disponují 18 900 lůžky, je v nich přes 21 000 vězňů. Podobně jako při rekonstrukci v Ostrově chce vězeňská služba postupovat i v dalších věznicích. Nejbližší rozšíření kapacit rekonstrukcí staré budovy má být v Kynšperku, kde vězeňská služba investovala zhruba 28 milionů korun. Podle
generálního ředitele Vězeňské služby ČR Luďka Kuly je sice situace vážná, ne ale kritická. Kapacitu věznic je možné ještě částečně navýšit, navíc podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jde jen o přechodný nárůst, který je důsledkem zlepšující se práce justice.

Podle Pospíšila by se ale počet vězňů mohl snižovat po zavedení novely
trestního zákona, která mimo jiné umožní nové formy alternativních trestů, například domácí vězení.