Radnice ve Větřní znovu postaví zdemolovaný dům

Větřní (Českokrumlovsko) - Ve Větřní na Českokrumlovsku dnes skončila demolice obytného domu, který před měsícem zničil výbuch plynu. Radnice rozhodla, že pěti evakuovaným rodinám znovu dům postaví, lidé teď bydlí v provizoriu nebo přespávají u příbuzných. Experti stále zkoumají, proč propanbutanová lahev vybuchla, ale dosud nic nezjistili. V nemocnici skončila těžce zraněná žena a dalších devět lidí museli záchranáři evakuovat.

Těžké stroje strhly poškozené obvodové zdi, suť odvážejí nákladní vozy, poničené krovy musejí tesaři rozřezat - takový je obrázek závěru demolice. Na místo nastupují zedníci a zabezpečují dům v sousedství, aby se nezřítil, technici oddělují rozvody topení a vody. Do okolních objektů se vrací běžný život. Starosta města Větřní Jiří Kubík (ODS) ujistil: „Dělají se první přípravy, abychom mohli zahájit obnovu.“ Pět rodin přišlo o střechu nad hlavou, někteří lidé se nastěhovali k příbuzným. Hana Hajná získala se svým psem dočasně zázemí v pečovatelském domě. Považuje za zázrak, že výbuch vůbec přežila: „Najednou se ozvala hrozná rána, myslela jsem, že je snad zemětřesení. Nevěděla jsem však, co to je.“

Stavba nového obytného domu si vyžádá 5 milionů korun, radnice už peníze zajistila. „Myslím, že máme dobrou pojistku,“ dodal starosta Kubík. Původní obyvatelé se do nově postaveného křídla chtějí vrátit, Hana Hajná je proto ráda.

Ve dvoupatrovém domě na začátku ledna vybuchla propanbutanová lahev, pod zřícenou zdí záchranáři našli těžce zraněnou ženu, která v bezvědomí leží stále v nemocnici. Dalších devět lidí museli evakuovat. Podle mluvčí jihočeské policejní správy Michaely Hončíkové prozatím v tomto případu nepadlo žádné obvinění: „Případ je stále v šetření.“

Pokud nenastanou žádné komplikace, stavební firma na tomto místě začne budovat nový dům během několika dnů. První nájemníci by se do něj měli nastěhovat na podzim.