Na Liberecku zpřísnili dohled nad hygienou

Liberec - Vodohospodáři na Liberecku zpřísnili a znásobili kontroly pitné vody i potravin, už za týden se totiž Liberec stane dějištěm Mistrovství světa v klasickém lyžování a do města pod Ještědem se sjedou desetitisíce návštěvníků. Počítá se s dvojnásobným odběrem vody a zvýšenými nároky na stravování. Kontroloři prověřují pitnou i užitkovou vodu i stravovací zařízení, především skladování potravin. Výsledky kontrol však zatím závažné nedostatky neprokázaly.

V minulých dnech provedli vodohospodáři desítky mimořádných odběrů pitné vody v hotelech, penzionech i restauracích, vážné nedostatky však nezjistili. Pouze vzorek z nedávno dokončených bytů v Zeleném údolí nebyl úplně v pořádku, právě tady budou v době konání mistrovství ubytovány sportovní výpravy a novináři. „V jednom objektu, který ještě nebyl zprovozněn, jsme našli drobné nuance. Po zprovoznění objektu bude po nájezdu návštěvníků všechno v pořádku,“ uvedla mluvčí společnosti Severočeské vodovody a kanalizace Iveta Kardianová.

Laboranti se zaměřují především na hladinu železa a mikrobiologických částic. Kvalitu vody v novém komplexu prý ovlivnilo to, že v bytech ještě nikdo nebydlí, a tak se vodovody nepoužívají. Vedoucí laboratoře SčVK Renata Svátková doplnila: „Voda není odtočená, v instalaci se zahřívá, a tak může dojít k pomnožení těchto organizmů.“

Vodohospodáři spolupracují při kontrolách vody s hygieniky, ti se navíc zaměřují i na dodržování předpisů v kuchyních. Ředitel Krajské hygienické stanice Liberec Vladimír Valenta prohlásil: „Pro všechny typy stravovacích služeb je to samozřejmě naprosto zásadní záležitost, protože mohou být a velmi často právě bývají zdrojem obdobných epidemií, které v tomto případě hrozí.“

Spotřeba vody se na Liberecku v následujících třech týdnech i zdvojnásobí, pitné zdroje jsou podle vodohospodářů dostatečně vydatné a nárůst prý bez problémů pokryjí. Kontroluje se i teplá užitková voda, u ní se hygienici zaměřili na nejrůznější bakterie, které napadají plíce člověka. Hygienici však uklidňují, že v posledních dnech ji nezachytili.

Přísnější jsou kontroly stravování, právě zde ukládají hygienici nejvíce pokut, v poslední době to je kolem 20 tisíc korun. Většinou jde o špatné skladování potravin, kde například leží vedle syrového masa vařené. Hygienici však našli dokonce zkažené maso a zkažené potraviny, které samozřejmě okamžitě nařídili zlikvidovat.