Kdo získá areál ústeckoorlické Perly?

Pardubice - Radnice v Ústí nad Orlicí koupí továrnu v centru města. Textilka Perla se areálu zbavuje a vedení města chce zabránit tomu, aby ho koupili spekulanti. Obává se, že by v centru města mohly vyrůst tržnice, herny nebo nebo velkosklady. To by mohlo negativně ovlivnit kriminalitu ve městě a jeho okolí.  Na pozemku nynější továrny proto plánují výstavbu parkoviště a obytných domů.

Areál textilky je osmkrát větší než náměstí v Ústí nad Orlicí a leží na jednom z nejlukrativnějších pozemků v regionu. Radnice si šanci na koupi nechce nechat ujít. „Jako starosta bych se nechtěl dožít toho, že tady budu mít největší asijskou tržnici, překladiště nebo skladiště bůhví čeho uprostřed města,“ zdůvodňuje rozhodnutí radnice ústeckoorlický starosta Richard Pešek.  

Město tento týden předložilo právníkům textilky finální nabídku na odkoupení areálu továrny. Ovšem zájemců je více. „V jednu chvíli zde bylo pět zájemců,“ říká předseda představenstva firmy Perla a.s. Zdeněk Radimecký.  

Částku, kterou město za areál továrny nabídlo, radnice úzkostlivě tají. „Nabízenou cenu v tuto chvíli neprozradím,“ zdůrazňuje Richard Pešek. Podle informací ČT by se mělo jednat o částku kolem šedesáti milionů korun. „Z mého pohledu, a věřím, že i z pohledu města, to nyní visí pouze na dokumentaci,“ uzavírá Zdeněk Radimecký.

Radnice chce celý projekt financovat částečně z úvěru, či dotací. Jestli město areál textilky skutečně získá, by mělo být jasné nejpozději v březnu.