Záchranáři nacvičovali na Špičáku ve vzduchu

Špičák (Šumava) - Na šumavském Špičáku nacvičovali záchranáři. Sotva z vleku sjeli poslední lyžaři, vystřídali je na sedačkách figuranti a přímo nad vlekem se začal vznášet vrtulník. V případě nehody jde o čas, provozovatel by měl umožnit uvězněným sestoupit ze sedaček do dvou hodin. Podobný výcvik absolvují na Šumavě záchranáři pravidelně každou zimu, kromě lanovky se zaměřují i na evakuaci osob z těžko přístupného terénu.

Když při provozu lanové dráhy dojde k poruše pohonu, zůstanou vysoko ve vzduchu uvězněny desítky lyžařů. I s takovou situací musí záchranáři na horách počítat, cestující je třeba evakuovat pomocí lezecké techniky a vrtulníku. „Lanová dráha má různá specifika, při poruše by měl provozovatel zajistit sestup těch lidí ze sedaček lanovky do dvou hodin. Může totiž docházet k promrznutí,“ uvedl letecký examinátor HZS Plzeňského kraje Karel Hůla.

Smysl akce je jasný: prověřit standardní taktické postupy při záchranných činnostech. A přesto že jde jen o cvičení: „Nejsložitější je trefit se na tu sedačku, je tam omezený prostor. Jde o to dostat se na tu sedačku bezpečně, přichytit se a zabránit případnému pádu,“ vysvětlil Aleš Barth z týmu záchranářů. Jeho kolega Roman Palán doplnil: „Sníh se při tom zvedá, je tam prach a snížená viditelnost. Nic není vidět, orientace je složitější.“ Pilot Michal Janeček dodal: „Jako pilot musím udržet vrtulník na jednom místě. Pomáhá mi pravý pilot, který sedí v kabině vpravo ode mne, hlídá mi odstup od překážek na pravé straně. Palubní technik mne koriguje, upravuje drobné nuance dopředu dozadu.“

Výcvik na Šumavě absolvují záchranáři pravidelně každou zimu, kromě lanovky se zaměřují i na evakuaci osob z těžko přístupného terénu.