Spor majitele elektrárny v Žiželicích s rybáři vyřeší městský úřad

Žiželice (Kolínsko) - Majitel malé vodní elektrárny v Žiželicích na Kolínsku Oldřich Lemberk obviňuje správce Žehuňského rybníka, tedy Rybářství Chlumec, že omezuje funkčnost jeho elektrárny tím, jak manipuluje s jezem. Žádá tedy Městský úřad v Kolíně, aby zjednal nápravu. Rybáři odpovědnost odmítají, přinášejí naopak důkazy, že jejich vzdouvací zařízení elektrárnu neovlivňuje.

Osmaosmdesátiletý pan Lemberk si chce splnit sen - spustit malou vodní elektrárnu v mlýně v Žiželicích na Kolínsku. Tvrdí, že nemůže, protože turbínu zatopila voda kvůli vzdouvání, tedy stoupání hladiny na jezu na Cidlině nedaleko odsud. „Protože jde voda zpátky od Žehuně. Zastavili řeku a tím mi zatopili turbínu,“ odvětil Oldřich Lemberk na dotaz, proč je turbína zatopená.

O Žehuňský rybník, dva a půl kilometru od mlýna po proudu řeky, se starají a s jezem manipulují rybáři z Chlumce. Odpovědnost za to, že elektrárna pana Lemberka kvůli tomu nemůže fungovat, však odmítají. Karel Konáš z Rybářství Chlumec nad Cidlinou uvedl: „Povodí Labe přineslo podklady, které dokazují, že naše vzdouvací zařízení elektrárnu neovlivňuje. To, že k tomu dochází, byla pouze domněnka jejího majitele.“

Pan Lemberk deset let obcházel úřady, aby získal povolení potřebná pro provoz vodní elektrárny. Teď je má a spor musí vyřešit odbor životního prostředí Městského úřadu v Kolíně. Ten rozhodne o tom, jak vysoko mohou rybáři hladinu řeky na jezu od března do podzimu zvýšit. Potřebují to proto, aby vody ubylo v rybníku a mohli ho vylovit. „Pan Lemberk tam provozuje malou vodní elektrárnu, potřebuje mít spád, aby ji mohl provozovat. Má řádně povolenou manipulaci, jeho zájmy jsou pro nás tedy momentálně prioritní,“ prohlásil vedoucí Odboru životního prostředí MÚ Kolín Pavel Horák.

Úředníci v Kolíně chtějí stanovit maximální výši vzdouvání hladiny v Cidlině nejpozději do dvou týdnů. Přiznávají však, že to nebude vůbec jednoduché rozhodnutí.