Ambiciozní projekt propojí lyžařské areály Svatý Petr a Medvědín

Hradec Králové - Špindlerův Mlýn připravuje pro lyžaře zásadní změnu. Díky projektu za téměř tři čtvrtě miliardy korun má vzniknout nové centrální parkoviště a lanovky, které propojí dva oddělené areály. Správce špindlerovského skiareálu už má i předběžný souhlas správy národního parku. Projekt by měl podle záměru tvůrců přiblížit skiareál ve Špindlerově Mlýně o další krok úrovni alpských zimních středisek.

Každý, kdo v současné době přijede do Špindlerova Mlýna, se v jeho centru musí rozhodnout, jakým směrem zamíří. Zda do areálu Svatý Petr nebo na Medvědín. Za pár let by to mělo být jinak. Na okraji města má vzniknout parkovací dům se stanicemi lanovek na obě strany. „Tímto projektem se chceme přiblížit alpským střediskům,“ říká otevřeně ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran. „Město s projektem souhlasí,“ dodává místostarosta Špindlerova Mlýna Stanislav Řehoř.

Podmínky, za kterých skiareál postaví lanovku směřující k areálu Svatý Petr, jsou s ochranáři prakticky dohodnuté. Ve směru na Medvědín zatím není jasná přesná trasa. Ve hře jsou dvě varianty. „Určitě k dohodě dojde, protože se jedná o řešení velkého dopravního problému přímo v centru Špindlerova Mlýna. Tímto opatřením by se turistický ruch ve Špindlerově Mlýně odklonil,“ vysvětluje Otakar Schwarz ze Správy KRNAP.

Auta, která dosud s lyžaři musejí projet centrem města, by totiž nově parkovala na jeho okraji nedaleko Labské přehrady. Parkovací dům má mít 500 míst. „A na střeše terminálu by vzniklo lyžařské náměstí a spodní stanice lanovek,“ popisuje budoucí stav Jiří Beran.   

Projekt počítá také s novými sjezdovkami. „Já jsem optimista a myslím si, že takových dvacet hektarů nových sjezdovek by to přineslo,“ odhaduje Jiří Beran. Zároveň věří tomu, že se místní lyžařské areály podaří propojit do konce roku 2012.