Pardubický novinář byl potrestán za kritiku

Pardubice - Na podzim loňského roku upozornil pardubický novinář Miroslav Janovský na kauzu Florida, kdy několik zastupitelů města cestovalo s hokejovým klubem Moeller Pardubice do Spojených států. Je přesvědčený, že za kritiku politiků ho teď potrestal hokejový klub, pro který externě pracoval. Zároveň připomíná, že celá kauza byla v podstatě zametena pod koberec místo důkladného rozkrytí.

Na jedné straně stojí zastupitelé Pardubic a místní hokejový klub, na straně druhé novinář Miroslav Janovský. Někteří politici si nedávno dopřáli dovolenou na Floridě, částečně za peníze hokejového klubu. Novinář to kritizoval a poukázal na možný střet zájmů. A co následovalo? Politici si vyměnili několik funkcí a radnice se tváří, že se nic nestalo. S novinářem, který na kauzu upozornil a pracoval mimo jiné pro hokejový klub, jeho vedení ukončilo spolupráci. „Kauzu Florida jsem zpracovával jako zaměstnanec Českého rozhlasu Pardubice. S hokejovým klubem jsem spolupracoval přibližně pět let, byl jsem externím spolupracovníkem a zpracovával jsem věci pro klubový web, tzn. rozhovory s hráči a trenéry,“ vysvětluje novinář Miroslav Janovský.       

Ačkoli novinář kritizoval některé zastupitele města, nikoliv hokejový klub, HC Moeller s ním externí spolupráci ukončil. „Rozhodli jsme se web dělat vlastními silami. Protože musíme šetřit, tak hledáme úspory všude,“ hájí rozhodnutí klubu předseda představenstva HC Moeller Pardubice Ondřej Heřman.    

Ovšem soukromá nahrávka novináře dokazuje něco jiného. Klub ho zřejmě potrestal za to, že kritizoval pardubické politiky, kteří mají k hokejovému klubu blízko. „Každý člověk v tomto klubu, který zde bere peníze, musí mít ke klubu nějakou loajalitu. A on se v tomto neprojevil,“ tvrdí na soukromé nahrávce obchodní manažer klubu Ondřej Šebek. „Pokud toto je tím pravým důvodem pro rozvázání spolupráce mezi panem Janovským a HC Moeller, tak je to velmi rozporuplné rozhodnutí,“ uvádí pardubická radní Štěpánka Fraňková. „Přesně takto to tady funguje. Zdvihnete prst a dostanete přes něj, ať jste politik nebo žurnalista,“ dodává radní František Brendl.   

Zdá se tedy, že kauza Florida na pardubické radnici skončila pouze potrestáním novináře, který na celou záležitost upozornil.