V Liberci už je 800 policistů, starají se o bezpečnost při MS

Liberec - V Liberci pracuje ode dneška všech 800 policistů, kteří přijeli do bezmála stotisícového města kvůli zajištění bezpečnosti a dopravy při mistrovství světa v klasickém lyžování. Střídají se v hlídkách po 12 hodinách a v současné době se musí vyrovnat s hustým sněžením. Opatření potrvají v Liberci až do 2. března, Mistrovství světa se koná od 18. února do 1. března.

„Pořádkoví policisté a kriminalisté jsou ve městě od nedělního večera, dopravní policisté a příslušníci cizinecká policie ode dneška. Ve službě máme nepřetržitě okolo 300 policistů a v některých hodinách jich bude ještě více,“ dodala mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová.

Na mistrovství světa se sjeli policisté z celé republiky kromě Prahy a Středočeského kraje. Při monitorování dopravy jim pomůže vrtulník, musí však být příznivé počasí. Pohledy ze vzduchu na silnice přenese helikoptéra do policejního dispečinku.

Policisté jsou proškoleni, těžkooděnci i civilové

V Liberci je i 120 takzvaných policejních těžkooděnců. Vedle speciálně vycvičených a vybavených příslušníků zajistí bezpečnost ve stotisícovém městě a okolí 320 pořádkových policistů, 283 dopravních policistů, 60 kriminalistů, 60 příslušníků cizinecké policie, psovodi, pyrotechnici, tlumočníci a letecká služba.

„Policisté prošli instruktáží a dostali mapy města, aby dokázali návštěvníkům poradit s cestou do sportovních areálů i na jiná místa,“ dodala Hrubešová. Policisté obdrželi pro mistrovství světa brožurku s nejčastějšími frázemi v angličtině a v němčině. Policisté se během šampionátu obávají především problémů v dopravě a chystají se i na teroristické útoky nebo na narušení závodů militantními ekologickými aktivisty.