Do přípravného ročníku základní školy se mohou hlásit děti z celé Plzně

Plzeň - V Plzni zavedli takzvaný nultý ročník základní školy. Je pro děti, kterým byla o rok odložená docházka. Nemusejí se vracet do mateřských škol, ale můžou si vyzkoušet roli prvňáka nanečisto a na opravdové školní povinnosti se připravit předem, výuka v přípravném ročníku je rozdělená do půlhodinových bloků. Děti se učí všechno, co je čeká v opravdové škole a zatím jsou nadšené a plné očekávání.

Dětí s odkladem školní docházky v posledních letech přibývá. Problémy mají především s řečí a grafomotorikou, kvůli školní nezralosti pak zůstávají další rok v mateřské škole. Přípravný, tzv. „nultý“, ročník základní školy je ale podle psychologů mnohem lepší varianta. „Určitě musím zdůraznit výhody, děti se v přípravných ročnících postupně připravují na dobrý start do školy,“ ujistila Eva Zábrodská z Pedagogicko-psychologické poradny.

Výuka v přípravném ročníku je rozdělená do půlhodinových bloků, děti se učí všechno, co je čeká v opravdové škole. „Máme tady český jazyk a matematiku, jako to mají v první třídě. Pro děti je však velká výhoda, že se můžeme přizpůsobit s časem,“ prohlásila učitelka přípravné třídy Milena Ottová. Ve třídě je maximálně 15 dětí, aby se jim mohla učitelka individuálně věnovat. „Nedostávají známky, hodnotíme je do deníčku,“ dodala Milena Ottová. Ředitelka 16. ZŠ a MŠ Plzeň Eva Peisarová doplnila. „Na konci druhého pololetí dostávají zákonní zástupci obsáhlejší zprávu, jak na tom děti jsou.“

V Plzni jsou k dispozici nulté ročníky na dvou základních školách. Hlásit se sem můžou děti z celého města, rodiče jsou ale o takové možnosti málo informováni. Mateřské školy přitom praskají ve švech a budoucí prvňáčkové by přestupem do školní přípravky mohli uvolnit místo dalším zájemcům.