Radnice ve Slaném chce krásné město - přispívá na opravu místních domů

Slaný - Obyvatelé Slaného, kteří se chystají opravovat dům, mohou o peníze na část rekonstrukce požádat radnici. Místní úřad totiž spravuje fond obnovy domů a z něj příspěvky poskytuje. Peníze pochází z finančních rezerv, které město získalo privatizací vlastních bytů. Vedení Slaného si od nápadu slibuje především výrazné zlepšení vzhledu města.

Majitelé nemovitostí uvádí, že kdyby tento příspěvek nedostali, s opravou by nejspíše váhali. Například Josef Paulík potřeboval získal od města maximální možný příspěvek ve výši 100 tisíc na opravu střechy svého domu, která celkem stála půl milionu korun. „Určitě to všem majitelům domů moc pomohlo, protože to jsou nákladné záležitosti,“ uvedl Miloslav Vanča, majitel jednoho z opravených domů

Většina měst nabízí alespoň možnost získat výhodnou půjčku anebo příspěvek, ovšem jen na opravu domu v historickém jádru města. Nápad fondu obnovy domů ve Slaném je tak unikátní. O peníze může žádat kdokoli, majitelé bytů v paneláku či domů v příměstských částech.

Tak jako v loňském roce dává i letos město do fondu obnovy domů 5 milionů korun. „Výše příspěvku je omezena sto tisíci korunami a zároveň tedy 50ti procenty nákladů, které jsou nutné na danou opravu,“ uvedl starosta Slaného Ivo Rubík.

Kupříkladu vloni uspěli všichni žadatelé, a příspěvek tak využilo čtyřicet majitelů domů. Vedení města přitom předpokládá, že letošní zájem ještě poroste. Navíc pokud nebudou peníze stačit, částku by zastupitelstvo mohlo ještě navýšit.