Vodárny mají starosti s letošní zimou, mráz ničí vodoměry

České Budějovice - Minulou zimu byly regály určené pro poškozené vodoměry v Českých Budějovicích téměř prázdné, teď se zcela zaplnily. Teploty v rozmezí několika málo dní prudce kolísají a poruch je zhruba čtyřikrát více než vloni. Jde hlavně o popraskané vodoměry a havárie, kdy voda zamrzne v potrubí. Podobných havárií bude přibývat. Meteorologové totiž upozorňují, že Česko zasáhnou další silné mrazy.

Havarijní čety každý den přivážejí nové vodoměry. Některé mají prasklé sklo, další utržené těsnění. V dílně, kde vodoměry opravují, se zaměstnanci nezastaví. V každé z krabic, které sem putují z celého kraje, mají minimálně tři mrazem poničená měřidla. Mluvčí Vodovodů a kanalizací jižní Čechy Renata Kollarczyková informovala, že zaznamenáno již bylo 90 poruch.

Vodohospodáři varují, že problémy by mohly nastat i v závěru týdne, kdy meteorologové předpovídají silné mrazy. Mluvčí společnosti 1. JVS Jitka Kramářová se nechala slyšet, že je vhodné použít nějaký nepromrzající materiál, například polystyren. Správci jihočeských vodovodů během posledních šesti týdnů odstraňovali desítky poruch na klasických rozvodech.