Hluboká se připravuje na sjezd evropských ministrů

Hluboká - Přestěhování téměř poloviny hlubockého zámku, to je jen jedno z řady opatření před březnovým zasedáním pětatřiceti evropských ministrů zahraničí v jižních Čechách. Přípravy na jedno z nejvýznamnějších zasedání v rámci českého předsednictví jsou náročné. Chystá se nejen zámek, ale i město a letiště. Koncem března by se právě v jižních Čechách mělo sejít nejméně 35 ministrů zahraničí. Dlouhodobě by akce pro jižní Čechy měla mít spíš pozitivní přínos: kromě naplnění hotelů ve slabším období roku je to hlavně určitý druh propagace, což je pro kraj orientovaný na turistiku velmi důležité.

Už koncem března by se mohla ve výběru z knihy hostů hlubockého zámku vedle Františka Josefa, maršála Koněva, Milady Horákové a Leonida Brežněva objevit sedmadvacítka evropských a osm přizvaných ministrů zahraničí. Přípravy na zasedání vrcholí, například památkáři museli vystěhovat většinu exponátů z více než dvaceti sálů. Rozhodně ale odmítají, že by měli obavy přímo z ministrů nebo členů jejich doprovodu. „Úřad vlády má svůj vlastní mobiliář, který k podobným akcím používá a druhý důvod je ten, že jde o historický mobiliář, který musí být ochráněn,“ uvedl ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec.

Chystá se i město, zde se pro změnu zaměří hlavně na členy ochranky, policisty, doprovod a novináře. Jen těch se zatím akreditovalo asi 250 z celého světa. „Po dohodě s ministerstvem zahraničních věcí jsme vyzvali všechny majitele obchodů, restaurací i barů na Hluboké, aby měli déle otevřeno,“ podotkl starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS).

Přípravami se zabývají i na českobudějovickém letišti. Zatím není jasné, zda tady budou dosedat jednotlivá letadla se státníky, nebo jestli bude mezi Ruzyní a Planou pendlovat český vládní airbus. V každém případě už na letišti zaměstnali třeba sokolníky, nebo urychlili nákupy odklízecích strojů pro případnou březnovou kalamitu. „My jsme si dokonce některou techniku předkoupili,“ potvrdil ředitel Jihočeského letiště Ladislav Oldřich.

Kvůli náročným přípravám památkáři zámek od prvního března úplně uzavřou. Už teď například zprovoznili původní schwarzenberské toalety, které se v budoucnu stanou součástí prohlídek a řemeslníci začali rekonstruovat další místnosti.

Všechny prohlídkové trasy s novými místnostmi včetně unikátních secesních záchodů se na Hluboké znovu otevřou nejpozději 12. dubna.