Z Rovné na Sokolovsku odešel poslední větší zaměstnavatel

Rovná - Obyvatelé Rovné na Sokolovsku jen těžko hledají práci. Z obce se odstěhoval poslední větší zaměstnavatel a starosta Jaroslav Janda předpokládá, že do konce roku může být bez práce až polovina práceschopných lidí. Rovná byla dlouhá léta ukázkovou vesnicí socialismu. Starosta si myslí, že právě za to teď obec platí daň.

Starosta spočítal, že přibližně třetina z těch, kteří by mohli pracovat, nemají kde. Situace může být ještě horší. Problém podle něj sahá do roku 1960, kdy politici rozhodli, že uprostřed lesů postaví vzorovou vesnici. Lidé měli mít na jednom místě bydlení, nákupní centrum, školu, školku a práci v místním zemědělském družstvu.

Romana Beranová z muzea Sokolov se vyjádřila, že se tento projekt již od počátku potýkal s problémy. Obyvatelé Rovné prý neměli téměř žádné kulturní vyžití a problémové bylo i zásobování. Drobní zemědělci u Rovné velké statky z období socialismu nenahradí a podnikatelé v okolí zaměstnance propouštějí.

Zatím nepomohlo ani to, že radnice nabízí podnikatelům pronájem výrobní haly za symbolickou částku. „Situace v Rovné je o to komplikovanější, že je tam velmi špatná dopravní obslužnost. Samozřejmě jsme připraveni těm lidem pomoct,“ nechal se slyšet Jaroslav Januš z Úřadu práce Sokolov.

Starosta říká, že má nápady, jak přilákat lidi do obce. Chce v okolí rozšířit běžecké tratě a cyklostezky. Turisty bude radnice lákat i na okolní památky. Uskutečnit tak rozsáhlý projekt podle něj potrvá dalších deset let.