Na Humparku si školáci prázdniny užijí

Sopotnice - Ze zimy mají největší radost lyžaři. Vleky však jezdí nejen ve velkých střediscích, ale i na menších sjezdovkách, kde třeba v minulosti měli problémy se sněhem. Jako třeba v Sopotnici na Orlickoústecku, tam si už nyní školáci užívají prázdniny, poslední dva roky tu totiž na pořádnou zimu čekali marně. Teď tu leží na svahu kolem čtyřiceti centimetrů sněhu a lyžaři si ideální podmínky libují.

Starý vysloužilý vlek z Bublavy a hlavně lyžařská vášeň několika lidí z vesnice daly základ sopotnickému zimnímu areálu. Pět set metrů dlouhý kopec zvaný Humparek se pokaždé, když napadne sníh, promění ve sjezdovku.„Kopec využívají naše mateřská a základní škola i školy z okolí,“ uvedl starosta Sopotnice Jan Antušek (nez).

Při opravách a údržbě areálu spoléhá sopotnický klub na dárce a dobrovolníky, ale i na příspěvky z obecního rozpočtu. S úpravou sjezdovky letos poprvé pomáhá i historická rolba, kterou nedávno koupili v dezolátním stavu. „Vytáhli jsme ji přímo z kopřiv, bylo to v rozkladu,“ vysvětlil ředitel Ski klubu Humparek Sopotnice Bohumír Kosek. Strojník Vojtěch Vondráček doplnil: „Bylo to jakoby šrot, svépomocí jsme s kamarádem postupně dali rolbu dohromady.“

Provozovatelé lyžařského areálu si nemohou dovolit umělé zasněžování, a proto jsou závislí na počasí. Poslední dva roky tu na pořádnou zimu čekali marně, teď tu leží na svahu kolem čtyřiceti centimetrů sněhu. Ideální podmínky pro desítky školáků, kteří nemůžou anebo nechtějí jezdit na lyže daleko: „Jsem místní a mám permanentku, jsem tady každý den.“ Jiní bydlí například v Žamberku, nejezdí sem tedy stále, ale o prázdninách jsou zde častěji: „Sopotnice je náš nejoblíbenější svah.“

Lyžařský vlek ski areálu Humparek bude v provozu po celé prázdniny a nezastaví se ani potom, pokud to sněhové podmínky dovolí.