Na Pardubicku shořela bývalá hájovna

Pardubice - K požáru bývalé hájovny u obce Spojil vyjížděli dnes ráno hasiči na Pardubicku. Oheň zničil celé horní patro rodinného domu. Uvnitř byli v tu chvíli dva lidé. Oba skončili v nemocnici. Jako předběžnou příčinu označili hasiči závadu na elektroinstalaci. Vyšetřovatelé na místě ale ještě neskončili.

V odlehlém stavení v lese nedaleko Pardubic začalo hořet před šestou hodinou ráno. K požáru přijeli profesionální i dobrovolní hasiči. „Při příjezdu hasičů žena před plameny z objektu vyskočila a muže hasiči vyvedli z hořícího domu,“ popisuje situaci mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

Dva zraněné asi padesátileté obyvatele domu záchranáři převezli do nemocnice. „Muž se nadýchal zplodin hoření a žena se při pokusu uniknout z hořícího domu poranila při pádu z okna,“ říká vedoucí lékař ZZS Pardubického kraje Otomar Hlušička. „Pomocí termokamery hasiči zjišťovali skrytá ohniska požáru, nasadili přetlakovou ventilaci k odvětrání zakouřených prostor,“ dodává Vendula Horáková.   

Požár se hasičům podařilo zlikvidovat během hodiny. Poničený dům začali prohledávat vyšetřovatelé. „Bylo stanoveno několik verzí příčin vzniku požáru. Nyní se čeká na specialistu z oboru elektro z kriminalistického ústavu z Hradce Králové,“ vysvětluje vyšetřovatel HZS Daniel Norek. „V tuto chvíli probíhá ohledávání místa požáru, probíhají výslechy a my zajišťujeme objekt hájenky, než bude předán někomu z rodiny,“ uzavírá pardubická policistka Markéta Janovská.

Starosta obce Spojil, který s dobrovolnými hasiči na místě zasahoval, nabízí majitelům poškozeného domu pomoc. „Určitě je nenecháme na holičkách a zajistíme jim na dobu nezbytně nutnou ubytování,“ naznačil starosta obce Spojil Jan Křivka.   

Škodu způsobenou požárem hasiči předběžně vyčíslili na milion korun.