Výsledek soutěže na vydávání novin hradeckého kraje je podezřelý

Hradec Králové - Soutěž na vydávání novin Královéhradeckého kraje vyhrál vydavatel s vazbami na strany, které v kraji vládnou. Jeho cenová nabídka byla přitom až druhá nejlepší. Vydavatel zaměstnává mluvčího volební kampaně ČSSD, bratr mluvčího je navíc tajemníkem hejtmana. Opoziční ODS označila tendr za velmi podezřelý.

Otazníky visí nad výsledkem soutěže na vydávání novin U nás v kraji. Vyhrál vydavatel Karel Petránek, zastupitel Náchoda za stranu SNK-ED, která vede kraj. Ve svých novinách Echo zaměstnává šéfredaktora a člena ČSSD Miroslava Bráta, blízkého spolupracovníka hejtmana. Pro ČSSD pracoval jako placený mluvčí kampaně a je externím zaměstnancem kraje. Brátův bratr je tajemníkem hejtmana France.

Zastupitel a předseda klubu ODS Královéhradeckého kraje Jan Michálek se nechal slyšet, že podobné situace jsou podezřelé téměř vždy. Miroslav Brát si nemyslí, že mohl ovlivnit výsledky komise. Cenová nabídka vydavatele Petránka nebyla nejnižší, skončila druhá. Čtvrtletník chce v nákladu 240 tisíc výtisků vydávat za 1 390 300 korun ročně. Vítěz jakoby znal cenu předešlou, ty byla 1 375 300 korun.

Mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi potvrdil, že výběrové řízení proběhlo v pořádku. V hodnotící komisi soutěže, které se zúčastnily 4 firmy, měli své zástupce lidovci, ČSSD a SNK-ED. Opoziční ODS nikoliv. Jan Michálek se k tomu vyjádřil, že v dobách, kdy byla ODS ve vedení, dávala šanci k vyjádření i opozici.