Sluneční elektrárny v Čechách zatím přibývají

Protivín - Česko zažívá velký boom slunečních elektráren, například na jihu Čech se jejich počet zvýšil od roku 2007 čtyřnásobně. Už v únoru chtějí energetici připojit do sítě doteď největší zařízení v Protivíně. Prudký růst už ale v atraktivních oblastech končí, přenosové sítě začínají být přetížené a jejich kapacita přestává stačit. Množství elektrického proudu narůstá a distribuční společnosti začínají mít problémy s připojením nových zdrojů.

Co měsíc, to nová největší česká, případně středoevropská sluneční elektrárna, sami energetici považují toto tvrzení jen za velmi mírnou nadsázku. Zatím poslední opravdu velké zařízení tohoto typu vzniká v jihočeském Protivíně, kde by mělo 75 tisíc solárních panelů vyrobit nejméně 3300 megawatthodin elektřiny ročně. „Protivín by měl být v této době největší elektrárnou v České republice,“ potvrdila Zuzana Musilová z energetické skupiny Energy 21, která se specializuje na využití obnovitelných zdrojů energie. Starosta Protivína Jaromír Hlaváč (ODS) doplnil: „Nezaznamenal jsem žádné negativní ohlasy, výstavba probíhá bez jakýchkoli problémů.“

Oblasti s menší inverzí, prašností a více dny slunečního svitu i proto zažívají obrovský boom slunečních elektráren, nejčastěji jde o lokality na jižní Moravě a v jižních Čechách. Zuzana Musilová dodala: „Pro tento rok plánujeme zhruba 25 projektů.“ Jenže je tady problém: rozvodná síť už jednoduše přestává stačit. „Kapacita začíná narůstat do dimenzí, kdy už nové zdroje do naší sítě nebudeme schopni připojovat,“ potvrdil mluvčí společnosti E.ON Česká republika Vladimír Vácha. Zatím se omezení týká pouze některých okresů, další ale mohou rychle přibývat.

Za velkým zájmem o solární elektrárny stojí hlavně fakt, že české zákony přikazují odebírat z nich elektřinu za poměrně vysokou cenu. To je dáno tím, že tyto elektrárny vyrábějí energii dráž než jaderné, nebo uhelné zdroje. Přestože výroba solárních článků příliš ekologická není, jde o obnovitelné zdroje a to je výhodou. Druhou významnou předností je, že například oproti větrníkům sice zabírají velkou plochu, ale neprodukují žádný hluk, prach, nebo zápach a budoucí sousedé proti nim obvykle nic nenamítají.

Řešení přetížených sítí v atraktivních lokalitách je víc, ale žádné není ideální. Solární elektrárny je samozřejmě možné stavět i v oblastech, kde sluníčko svítí méně, protože modernější panely to dovolují. Ekologické organizace také požadují, aby distribuční firmy posílily sítě a hlavně předpokládají, že nyní začnou přibývat spíše malé sluneční elektrárny, které už síť tolik nezatíží.