Chomutov dál bojuje s problémovými rodinami

Chomutov - Radnice v Chomutově pokračuje v razantním tažení proti nepřizpůsobivým obyvatelům města. Po odebírání peněz za dluhy za pomoci exekutora přišly na řadu kontroly bytů, kde žijí problémoví nájemníci. Podobnou akci už přitom spustili na podzim v Litvínově. Tam už mají i výsledky - odhalili zneužívání sociálních dávek a řada rodin se z města odstěhovala.

Dluhy na nájemném, stížnosti sousedů, záškoláctví - to byly hlavní důvody, proč chomutovská radnice kontrolovala byty problémových nájemníků. V několika případech přišla i na nelegální pronájmy. Petr Zálešák z Městské policie Chomutov doplnil, že docházelo k rušení nočního klidu a v řadě domácností žili nepřihlášení psi.

Celkové dluhy na nájemném vyčíslil chomutovský magistrát na 200 milionů korun. Rekordmanem kontrol byla romská rodina, která dluží 125 tisíc. Z bytu už přitom měla odejít, skončila jí smlouva. Podobné rodiny teď čeká vystěhování. Primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS) upřesnila, že to se týká notorických neplatičů, pro které již jsou připraveny mobilní buňky.

Chomutovská bytová radní Martina Elisová sdělila, že nižší dluhy jsou řešeny splátkovou dohodou. Podobnou cestou jde sousední Litvínov, kde od podzimu dům po domu a byt po bytě kontrolují janovské sídliště. A podle radnice kontroly přinášejí ovoce. Úředníci už prošli 1500 bytů, odhalili desítky případů zneužívání sociálních dávek. A i tady čekalo několik rodin vystěhování, tentokrát do ubytovny pro neplatiče.