Žáci v Sadské dostávají kromě známek také kredity

Sadská - Na základní škole v Sadské na Nymbursku hodnotí žáky nejen známkami, ale také unikátním kreditovým systémem. Tím oceňují hlavně to, jak se děti chovají a co dělají pro školu navíc. Jde například o reprezentaci školy nebo pomoc spolužákům. Ty nejlepší samozřejmě čeká odměna. Učitelé si systém pochvalují, pro děti je prý velkou motivací.

Dosažené kredity se každý měsíc sčítají. Již podruhé nasbírala nejvíce kreditů z celé školy Lenka Skalická ze 6. třídy. Nejlepší jednotlivci jezdí za odměnu na výlety do míst, kam se běžně nedostanou. Lenka se tak podívala i do parlamentu. Nejlepší třída zase vyhrává týden bez zkoušení a domácích úkolů. A na konci roku čekají majitele největšího počtu kreditů věcné ceny.

Ředitelka ZŠ Sadská a autorka kreditového systému Blanka Žánová se nechala slyšet, že cílem je ohodnotit děti, které nedělají žádné problémy, a motivovat žáky, kteří se příliš neprojevují. A to se podařilo - jedinečný systém v Sadské funguje už tři roky. Většina problémových žáků se za tu dobu výrazně zlepšila.

Letošní novinkou v odměnách je takzvané eso, které mohou žáci kdykoliv vytáhnout z rukávu. To funguje jako propustka ze zkoušení nebo z písemky. Asi 50 dětí, které nasbíraly nejvíce kreditů za měsíc únor, teď za odměnu navštíví fotbalový stadion Sparta, kde mají možnost setkat se s hráči.