Záchranáři na Lipně nacvičovali zásahy pod ledem

České Budějovice - Zhruba stokrát za tuto zimu pomáhali hasiči a policisti lidem, kteří se propadli pod led. Nešlo jen o bruslaře, často i o šoféry a jejich auta. Dnes bylo ale na Lipně všechno jen jako. Záchranáři složitý zásah totiž jen trénovali.

Plavat mezi třicet centimetrů silnými ledovými krami není jednoduchá práce. Figuranti to museli vydržet skoro tři hodiny. Tedy s výjimkou času, kdy se je profesionální hasiči, policisté nebo záchranáři pokoušeli dostat na pevný led. „Nikoho nenapadlo, že se v únoru budeme koupat na Lipně,“ říká Pavel Voříšek, jeden z účastníků výcviku. „Je to tak trochu adrenalin, vyzkoušet si koupání ve studené vodě,“ uvádí druhý účastník Hynek Černý.  

Extrémně náročný výcvik ale není jen adrenalinovým dobrodružstvím. Vynutila si ho situace z prvních dnů letošního roku, kdy u bruslařů, kteří se propadli pod led, zasahovaly některé jednotky hasičů daleko častěji než u požárů. „Těch probořených lidí bylo hodně. My jsme zasahovali celkem třikrát,“ potvrzuje nepříznivou tendenci třeboňský hasič Jiří Dohnal. „Setkáváme se s extremním nárůstem ohrožení lidí především při sportovních aktivitách. Jde o desítky případů,“ dodává organizátor výcviku Milan Bukáček z Vodní záchranné služby.

Kromě bruslařů jsou podle záchranářů mimořádně ohroženou skupinou ještě lidé v autech, kteří si přes led zkracují cestu. Na Lipně přitom nejde o nic mimořádného, někde existují přímo dočasné neoficiální silnice. „Tady v Černé bych to nedoporučoval nikomu,“ varuje starosta Černé v Pošumaví Jan Voldřich.  

Oficiální statistiky týkající se počtu lidí, kteří v Česku pod ledem utonuli, neexistují. Zpravidla jde o ojedinělé případy, zároveň například hasiči jen letos evidují více než stovku zásahů na zamrzlých plochách. A přinejmenším tento údaj se podle záchranářů bude ještě dál zvyšovat. Podle nejhoršího scénáře led začne rychle tát a zdánlivě pevný led na Lipně a jinde začne pod bruslaři či auty nečekaně praskat.