Krnov převezme sokolovnu a pak ji opraví

Krnov - Chátrající areál sokolovny s atletickým stadionem v Krnově, který nutně potřebuje opravu, se možná dočká potřebných peněz. Tělovýchovné jednoty, které ho vlastní, na opravy nemají. Proto ho nabídly městu. S převzetím už předběžně souhlasilo krnovské zastupitelstvo. Stadion totiž využívají i stovky dětí z krnovských základních a středních škol.

Sokolovna významného architekta Leopolda Bauera je kulturní památkou. Už ve 30. letech minulého století to byla chlouba Krnova, dnes je z památky zchátralá stavba. Přilehlý atletický stadion má už své nejlepší roky také za sebou. Navíc jednu jeho polovinu vlastní TJ Krnov a druhou TJ Sokol. „Peníze může sehnat jedině komplexní vlastník celého stadionu,“ uvádí tajemník TJ Krnov Pavel Čech. „Dneska tělovýchovné jednoty v podstatě nemají žádné finanční zázemí,“ přiznává starosta TJ Sokol Milan Soldán.

Myšlenka převodu areálu na město vznikla již v roce 2004. Od té doby probíhají jednání. První pozitivní výsledek přineslo poslední zasedání krnovského zastupitelstva, které tento záměr schválilo. „Pokud se domluvíme, bude zastupitelstvu předloženo schválení převodu majetku. My pak můžeme zajišťovat žádosti na evropské fondy o peníze,“ říká místostarostka Krnova Alena Krušinová. „Celou operaci musí schválit ústředí České obce sokolské v Praze,“ dodává Milan Soldán.

Oprava stadionu a přilehlých tribun si podle místostarostky vyžádá dvanáct milionů korun. Desítky milionů korun pak spolkne oprava sokolovny, která je evidována jako kulturní památka. Celý areál využívají kromě oddílových sportovců také základní a střední školy. „Co se týče vybavení stadionu, je třeba udělat rekonstrukci atletické dráhy, protože škvárový ovál je naprosto nevyhovující,“ zdůrazňuje ředitel krnovského gymnázia a profesor tělesné výchovy Vladimír Schreier.

Pokud nenastanou žádné komplikace, mohlo by město získat celý areál během následujících pěti měsíců, první opravy by pak podle místostarostky začaly v roce 2010.