Projekt Zdravá rodina je šancí pro novorozence

Cheb - Na Chebsku končí rok od roku víc novorozených dětí v dětském domově. Buď jim rodiče nejsou schopni vytvořit odpovídající podmínky, nebo jde o ženy, které už přicházejí porodit s tím, že souhlasí s adopcí. Občanské sdružení Kotec se jim to snaží nejen rozmlouvat, ale chce také pomáhat s vytvářením rodinného prostředí. Projekt Zdravá rodina čerpá na svou činnost z Evropského sociálního fondu.

Anna Marie se narodila před šestnácti dny. Matka i otec děvčátka jsou bezdomovci. Zdeňka Holá měla už dvě děti. Dvanáctiletou dceru a jedenáctiletého syna jí odebrala sociálka. O Annu Marii Zdeňka přijít nechce. „Myslím si, že to dokážu. Chci žít s malou a s přítelem,“ říká Zdeňka Holá.

Zdeňku kontaktovala sociální pracovnice Kotce už v porodnici. Ujala se záležitostí s obstaráním dokladů, sociálních dávek, přídavků na děti a podobně. Zařídila tříměsíční pobyt holčičky s matkou v kojeneckém ústavu v Aši. Pro obě to bude test. „Musím podniknout ještě další kroky, které se vážou k jejímu příteli. On je bez dokladů a bez práce. Vyhledám ho, je to bezdomovec, který se zdržuje na nádraží,“ popisuje své další kroky sociální pracovnice OS Kotec Sonia Sudimacová. „Já podporuji tuto šanci, protože nám vychází asi desetiprocentní úspěšnost. Není to sice vysoké číslo, ale pořád 10 % dětí zůstává u svých biologických rodičů,“ podotýká ředitel Dětského domova a kojeneckého ústavu v Aši Miroslav Rákos.   

Rodičky, u kterých je riziko, že nebudou schopny samy se postarat o dítě, vybírá sociální pracovnice chebské nemocnice. „Maminkám je kolem osmnácti let, samy utečou z dětských domovů a ocitnou se na ulici,“ uvádí zdravotně sociální pracovnice Krajské nemocnice Cheb Vlasta Krejčová. „Teď je na území bývalého chebského okresu zapojeno asi 43 rodin,“ odhaduje manažerka projektu Markéta Černá.   

Podle kurátorky jsou na Chebsku ročně desítky případů, kdy dítě jde z porodnice rovnou do kojeneckého ústavu.