Jaroměř se zbavila ekologické zátěže

Jaroměř - Vedení Jaroměře mluvilo o kalových jímkách čistírny odpadních vod tamní zkrachovalé koželužny jako o nejnebezpečnější ekologické zátěži na území města. Radnice si s nimi léta nevěděla rady, ukrývaly celkem dva a půl tisíce tun nejrůznějších jedů. Nakonec se jí podařilo najít soukromého investora, který jedy zlikvidoval. Bývalý starosta Jaroměře Vratislav Čermák (ODS) o problému hovořil jako o časované bombě.

Koželužna, které jímky patřily, zkrachovala. Konkurzní správce podnik rozprodal a nového majitele získala i čistírna odpadních vod. Přilehlá kalová pole s nebezpečným odpadem ale zůstala zkrachovalému podniku. Petr Filipec z odboru životního prostředí města Jaroměř informoval, že kalové jímky byly kontaminovány například chrómem.

Město muselo hledat někoho, kdo pozemky s jedy koupí a vyčistí. Starosta Jaroměře Jiří Klepsa se nechal slyšet, že nebýt investora, město by si s tímto problémem nejspíš neporadilo. Na místě kalových jímek teď stojí bioplynová stanice na výrobu tepla a elektřiny. Likvidace jedů trvala soukromému investorovi půl roku.

Zástupce provozovatele bioplynové stanice Jan Harant popsal, že značná část odpadu byla zahuštěna vápnem a poté odvezena na speciální skládky. Náklady na likvidaci jedů město odhaduje zhruba na 5 milionů korun. Díky investorovi nemuselo zaplatit ani korunu.