Zvíkov dělí i přes odpor místních protihluková stěna

Zvíkov - Proti vůli obyvatelů Zvíkova na Kaplicku rozdělila Správa železniční dopravní cesty obec masivní protihlukovou stěnou. Místním nepomohly ani petice, ani žádosti o zastavení stavby. Zakázku za desítky milionů korun prý firmy hodlají dokončit. V některých městech a obcích ji lidé marně vyžadují, Zvíkovským ale vadí, že na místní poměry obří stavba úplně rozdělila donedávna klidnou vesnici.

Starosta Zvíkova Jan Ondřich (KDU-ČSL) současnou situaci přirovnal k praktikám komunismu. Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla oponuje, že stavba vycházela z nařízení vlády. Dokonce i představitelé obecního úřadu se o bariéře dozvěděli podle svých slov až ve chvíli, kdy do vesnice přijela těžká technika.

Stavbu se pokusili zastavit, po řadě jednání už ale přiznávají, že marně. Obyvatelka Zvíkova Irena Štětinová si myslí, že stavba byla zrealizována v zájmu proinvestování peněz. To Pavel Halla rezolutně odmítá. I přes nesmiřitelný postoj místních obyvatel chce Správa železniční dopravní cesty dokončit nechtěnou protihlukovou stěnu ještě letos.