Osmdesát let staré lípy ohrožují obyvatele Sezimova Ústí

Sezimovo Ústí - Osmdesát let staré lípy na Husově náměstí v Sezimově Ústí dělají starost místním, přes dva roky už žádají odbor životního prostředí o jejich důkladnou prohlídku. Suché větve totiž při každém silnějším větru nebo dešti padají na zem a pod stromy procházejí denně stovky lidí včetně dětí z nedaleké základní školy. Místní se obávají i o bezpečnost lidí, kteří tu čekají na městské autobusy. Podle nich částečná prořezávka stromů nestačí, požadují, aby stav lip zkontroloval dendrolog a sepsali dokonce petici. Ledy se hnuly, až když došlo k problému.

O nebezpečných stromech ví své vedení místní základní školy, spadlá větev tu nedávno zdemolovala auto jedné ze zaměstnankyň zařízení. „Zapíchla se do střechy,“ potvrdila ředitelka školy Jiřina Havelková a autor petice Vlastimil Koutek dodal: „Stromy jsou vysoké, větve mají vysoko těžiště a jsou křehké.“ Po důkladné prořezávce a celkovém omlazení parku tu lidé volají už dva a půl roku a stále marně. „Výsledek je ten, že mi poslali expertizu od firmy, která má stromy na starosti, podle ní jsou stromy v poměrně dobrém stavu,“ doplnil Vlastimil Koutek. František Průša ze Sezimova Ústí uvedl: „Ty stromy jsou opravdu nebezpečné. Vím dokonce, že strom před školou je napadený hlívou.“

Místní se obávají o bezpečnost lidí, kteří tu čekají na městské autobusy i o děti. Ty podle ředitelky Havelkové chodí do školy a ze školy právě přes náměstí a okolo něj. Magistrát však odmítá, že by vzrostlým stromům město nevěnovalo patřičnou pozornost. Vedoucí odboru životního prostředí Petr Klíma prohlásil: „Zdravotní stav těch lip je úměrný jejich věku.“

Podle místních částečná prořezávka stromů nestačí, žádají, aby stav lip zkontroloval dendrolog. Dopisem se obrátili na vedení města. „Rada města na zasedání rozhodla, že nechá zkontrolovat stav stromů odborníkem, kontrolovat se budou všechny staré stromy ve městě,“ ujistil starosta Sezimova Ústí Bedřich Beneš.

Už koncem tohoto týdne stromy prohlédne dendrolog. Ten posoudí, které je třeba pokácet a u kterých postačí jen prořezávka.