Studenti z Havlíčkova Brodu vyrobili historický model Ležáků

Havlíčkův Brod - Trojrozměrný model obce Ležáky vyrobili studenti z Havlíčkova Brodu. Dílo má být vzpomínkou na vesnici, kterou nacisti za druhé světové války vypálili a srovnali se zemí. Na modelu pracovalo devět studentů dva roky, budováním strávili tisíce hodin, které tomu museli věnovat. Podstatnou součástí činnosti bylo zajišťování podkladů a shánění informací v archivech, katastrálních úřadech i muzeích na Chrudimsku a také besedování s pamětníky.

Obec Ležáky, dříve než ji nacisti srovnali se zemí, byla chudinskou vesnicí, kde bylo jen pár chalup. Dominantou vesničky byl mlýn. „Začali jsme od nuly, sehnali jsme fotografie, texty, pořádali jsme besedy s pamětníky. Vyrobili jsme i webové stránky, které tento projekt zrcadlí,“ uvedl student 4. ročníku Střední průmyslové školy stavební Havlíčkův Brod Jan Švamberg.

Jenže dobových fotografií se příliš nedochovalo a tak práce studentů byla víc než náročná. „Dům Sýkorů byl před vypálením nejnovější stavbou,“ vysvětlila studentka Tereza Drahošová. Jan Švamberg dodal: „Jeden z pamětníků nám řekl, že v jednom plotě byla zlomená plaňka, tak jsme jí taky zlomili.“ Učitel průmyslovky Radek Wasserbauer doplnil: „V reálu ty domečky nebyly podle pravítka, měly propadlé střechy i terasy. Domečky v modelu vypadají pomačkaně, ale pomačkané byly skutečně.“

Studenti kromě papírového modelu, na který použili karton, písek a molitan, vyrobili i počítačový model jednotlivých staveb. „Vznikla brožura, která má asi 50 stránek. Je zde veškerá historie, popisy jednotlivých domů s fotkami a mapami,“ poznamenala studentka Martina Benáková. „To byly tisíce hodin práce, které tomu studenti museli věnovat. Sháněli podklady a informace v archivech, katastrálních úřadech i muzeích na Chrudimsku“ uzavřel ředitel školy Ladislav Fiala.

Papírový model studentům ve škole nezůstane, během měsíce ho převezou do památníku v Ležákách.

Havlíčkův Brod - náměstí
Zdroj: ČT24