Ostrava bude ve své nemocnici hradit zdravotnické poplatky

Ostrava - Ostravští zastupitelé dnes rozhodli, že město bude hradit regulační poplatky v Městské nemocnici Ostrava za pacienty. Úhrada se však bude týkat jen třicetikorunových poplatků za návštěvu v ambulanci a tyto poplatky by měly být proplaceny všem pacientům, nikoli pouze Ostravanům. Město začne poplatky hradit od 1. dubna, čímž se stane prvním českým městem, které ve své nemocnici bude hradit regulační poplatky.

Úhradu poplatků ostravské zastupitelstvo schválilo navzdory tomu, že ve vedení města jsou představitelé ODS. Občanští demokraté sice hlasovali
proti, ale návrh podpořili kromě sociálních demokratů i opoziční komunisté a lidovci.

Zastupitelé se rozhodovali mezi dvěma možnými návrhy. Komunisté chtěli, aby se v nemocnici hradilo vše s výjimkou šedesátikorunového poplatku za pobyt v nemocnici. Tento návrh ale neprošel a zastupitelé nakonec schválili návrh sociálních demokratů, který počítá pouze s úhradou poplatků v ambulancích. Pacienti tedy budou v ostravské nemocnici nadále platit 30 korun v místních lékárnách, 90 korun za pohotovostní ošetření i 60 korun za pobyt.

Formální způsob financování ještě zastupitelstvo musí dořešit. Pravděpodobně ale sáhne k postupu, který platí v krajích, tedy k proplácení formou darovací smlouvy. „Vedle místa, kde vybíráme poplatky, bude ještě jedno místo, kde pacient dostane - pokud bude chtít - poplatek zpět,“ upřesňuje ředitel nemocnice František Jurek.  

Aby zastupitelé nepřekročili zákon, mohou k proplácení poplatků použít částku ve výši 5 milionů korun, což by podle odhadu ostravského primátora Petra Kajnara (ČSSD) mělo vystačit asi na rok. Kajnar si je dočasnosti tohoto opatření vědom a připustil, že jde do jisté míry o gesto, ovšem považuje jej za potřebné.