Symbol Brna - vycpaný krokodýl - přišel o drápy

Brno - Neznámý vandal poškodil symbol jihomoravské metropole - Brněnského draka, který má podobu vycpaného krokodýla a visí v průchodu Staré radnice. Výtržník mu urazil drápy na předních končetinách a způsobil tak škodu 30 tisíc korun. Za to mu nyní hrozí až rok vězení, uvedla mluvčí brněnské policie Andrea Procházková. Brněnský drak a Brněnské kolo patří po staletí k hlavním symbolům města.

Krokodýl visí v průchodu, který je přes den přístupný. Nejsou v něm ale žádné bezpečnostní kamery. Dopadení vandala tak proto může být složité. Brněnský drak je vyhlášenou turistickou atrakcí. Visí až u stropu průchodu, a příchozí na něj proto nemohou dosáhnout. „O jeho pravidelnou údržbu se starají pracovníci Moravského zemského muzea. Předpokládáme, že jej v dubnu nebo květnu sejmou a opraví,“ dodal mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.   

Pověst o drakovi má mnoho podob, které lze rozčlenit do dvou základních verzí. Podle první žil v okolí Brna a ohrožoval jeho obyvatele. Zabít se jej podařilo lstí: Praskl, když zaháněl žízeň poté, co pozřel pytel s vápnem zabalený do kůže dobytčete. Podle druhé byl kolem roku 1000 zabit v Trutnově a pak věnován Brnu. 

Nejstarší písemné záznamy o drakovi pocházejí ze 16. století. Jsou to městské účty, podle nichž byly vyplaceny čtyři zlaté malíři za malování draka. V letech 1578 a 1579 musel být tento vypreparovaný krokodýl opakovaně restaurován a zbaven červů.