Úřednice prodala nezákonně za miliony své pozemky

Karlovy Vary - Karlovým Varům hrozí další skandál. Někteří opoziční zastupitelé ale i nezávislí právníci jsou přesvědčeni, že vedoucí tamního stavebního úřadu získala v rozporu se zákony miliony korun prodejem pozemků. Vedoucí úřadu to odmítá. Tvrdí, že všechno bylo legální. Právníci a opozice však mají jiný názor a hovoří v této souvislosti dokonce o kriminálním jednání.

Podle karlovarského právníka Karla Jelínka není možné, aby stavební úřad pracoval na změně územního plánu v lokalitě, kde má pozemky jeho vedoucí. Je totiž jasné, že případné stanovisko úřadu může mít vliv na změnu územního plánu a tím i na výrazné navýšení ceny pozemků. Právník Jelínek, ale i řada opozičních zastupitelů považují takové jednání za skandální. „Tady nejde o etiku. Tady jde o jedno z nejhrubších zneužití pravomocí veřejného činitele, s jakým jsem kdy přišel do styku. Podle mě jde o kriminální jednání,“ říká právník Jelínek. „Ta změna územního plánu prošla podle legislativy. Já jsem o ní nežádala, žádala o ní firma, která zajišťovala všechny věci kolem této smlouvy. Vše je tedy v pořádku,“ odmítá obvinění vedoucí stavebního úřadu v Karlových Varech Ivana Doubová.  

Soukromá společnost měla předkupní právo na pozemky Ivany Doubové. Hodnotu zemědělské půdy u čtvrti Stará Role v roce 1993 odhadovali odborníci na stovky tisíc korun. V prosinci roku 2007 ale zastupitelé města na návrh stavebního úřadu definitivně rozhodli o změně územního plánu. Přibližně o tři měsíce později vedoucí úřadu podepsala smlouvu o prodeji pozemků vhodných k výstavbě domů. „Vedoucí stavebního úřadu zhodnocuje svůj pozemek mimo intravilán obce. Toto rozhodnutí nebylo systémové a neodpovídalo rámci územního plánu jako takového,“ uvádí Jiří Kotek z Alternativy pro kraj. „Myslím si, že do tohoto případu stavební úřad skutečně vstupovat neměl,“ naznačuje karlovarský právník Martin Tocik.

Zástupci města dokumenty nechtěli komentovat s tím, že si musejí dostupné materiály teprve prostudovat. Ty již studuje opozice a do konce týdne se chce rozhodnout, zda požádá policii i státní zastupitelství, aby případ prověřilo. Zatím váhá, protože se domnívá, že by mohl případ, podobně jako jiné, skončit bez jakéhokoli trestu.