Období masopustů střídá období půstu

Praha - Symbolickým pochováním basy, zabitím kobyly a dalšími krajovými zvyky skončily masopusty. Průvody v maskách a zabijačkové hody střídá na Popeleční středu podle katolické tradice období půstu, které by mělo trvat 40 dní - až do Velikonoc. Úderem úterní půlnoci tak ztichla hudba i na nejslavnějším pražském masopustu na Žižkově.

Mluvčí městské části Praha 3 Jan Sotona popsal, že letos došlo i k tradičnímu zabití kobyly. Zdržet se radovánek a masitého jídla až do Velikonoc je schopný málokdo. Jeden den se to ale vydržet dá, to vědí i na základní škole Svaté Voršily. Sestra Adeodata z řádu sv. Voršily sdělila, že jídelníček se ve škole upraví na bezmasý.

Popeleční středa je pro katolíky velkým dnem. V kostelech se pálí rok staré větvičky kočiček a tímto popelem, který symbolizuje smrtelnost člověka, kněží při mších žehnají věřícím křížkem na čelo. „Dnešní hektická společnost by k rozjímání potřebovala 40 let namísto 40 dnů," prohlásil kněz Kamil Novák.

I když ve většině měst a obcí masopustní veselí skončilo z úterý na středu, na Staroměstském náměstí jdou proti tradici. Na Popeleční středu tady totiž začínají zabíjačkové hody, které potrvají celý týden. Mluvčí akce Evženie Belanová se nechala slyšet, že cílem je prodloužit si sváteční radovánky.