V Říčanech se starají o obézní děti

Říčany - Olivova léčebna v Říčanech se na základě schválení ministerstva zdravotnictví nově zaměřila na děti s nadváhou a obezitou, která je podle světové zdravotnické organizace pandemií 21. století. Lidí s nadváhou stále přibývá. Tento trend začíná už u dětí. Podle statistik se počet obézních dětí od roku 2000 až zdvojnásobil. V říčanské léčebně učí děti novému životnímu stylu; radikálně mění jídelníček a začínají s pohybem. Zapojit se však musejí i rodiče. Financování terapie částečně hradí zdravotní pojišťovny.

Podle ředitelky Olivovy dětské léčebny v Říčanech Věry Jechové je potřeba začít bojovat s obezitou už v raném věku, protože neléčená obezita v dospělosti přináší řadu zdravotních komplikací, ať už jsou to poruchy kloubů, páteře nebo kardiovaskulární nemoci.

Nejvíc začínají děti přibývat na váze kolem sedmého roku. Začnou totiž chodit do školy a většinou se přestanou dostatečně pohybovat. V říčanské léčebně jim proto naordinují pravidelné cvičení, posilování a také každodenní procházky. Zástupkyně primářky dětské léčebny Hana Kadlecová se domnívá, že je u dětí třeba navodit chuť se hýbat sám od sebe.

Obézní děti čeká v léčebně speciální jídelníček sestavený nutričním terapeutem. Jedí pětkrát až šestkrát denně v menších dávkách a strava musí být bohatá hlavně na zeleninu.

Problém dětské obezity musejí řešit i rodiče

Odborníci ale upozorňují, že obezita není jen problémem dítěte - životní styl musí změnit celá rodina. Do léčby by se proto měli zapojit i rodiče. Podle ředitelky léčebny Věry Jechové jsou důležité například víkendové pobyty s dítětem, aby se rodiče seznámili, jak správně sestavit jídelníček dětem, jak podporovat jejich aktivitu.

Od listopadu přijala Olivova dětská léčebna v Říčanech již téměř 60 obézních dětí. Za jeden den pobytu se platí 60 korun, zbytek hradí pojišťovny.