Ostravská nemocnice bude hradit poplatky. Kalousek jí proto nevrátí majetek

Ostrava - Ministerstvo financí nechce převést zpět do majetku Ostravy nemovitosti užívané Městskou nemocnicí Ostrava. Důvodem je fakt, že zastupitelstvo města ve středu schválilo, že zde bude za pacienty hradit třicetikorunové poplatky za ošetření u lékaře. Oznámil to dnes mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. O převodu objektů nemocnice zpět do majetku města dnes s ostravským primátorem Petrem Kajnarem (ČSSD) jednal ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Primátor považuje Kalouskův postup a slučování těchto dvou problémů za nepřípustné.

„Pokud se městské zastupitelstvo rozhodlo protekcionistickým opatřením deformovat rovnou hospodářskou soutěž, není možné, aby stát toto protekcionistické rozhodnutí podporoval bezúplatným převodem nemovitého majetku na úkor všech daňových poplatníků s výjimkou obyvatel města Ostravy,“ uvedlo Kalouskovo ministerstvo ve svém prohlášení.

Kalousek sdělil primátorovi, že veškeré vstřícné kroky v procesu převodu majetku jsou vyloučeny. Město Ostrava totiž podle ministra rozhodnutím hradit zdravotnické poplatky za pacienty v nemocnici porušuje zásady právního a etického prostředí rovných podmínek.

Pro proplácení třicetikorunových poplatků přitom ve středu kromě zastupitelů ČSSD a KSČM hlasovali také lidovci. Úhradu poplatků odmítla podpořit pouze ODS, která je spolu se sociálními demokraty ve vedení města.

Zastupitelé znovu zváží další postup

Podle primátora Kajnara bude muset město svůj další postup zvážit a bude nutné ho projednat v městské radě. Kajnar si nedovede představit, že stát by městu nemocnici nevrátil. Ostrava podle něj do majetku nemocnice investovala od roku 1990 téměř dvě miliardy korun.

Město se v minulosti dlouho domnívalo, že mu majetek v městské nemocnici historicky patří. Ukázalo se ale, že nemovitosti v areálu Městské nemocnice Ostrava do vlastnictví města jako takzvaný historický majetek nepřešly, ale zůstaly ve vlastnictví státu. Ostrava proto před více než rokem uzavřela s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových dohodu o převodu nemovitostí na stát a jejich zpětném bezúplatném převodu na město, který však dosud nenastal. Město má nyní nemocnici v bezúplatné výpůjčce v délce osmi let, kterou Kalousek bude respektovat.

Městská nemocnice v Ostravě
Zdroj: ČT24