I handicapovaní se chtějí líbit

České Budějovice - V Českých Budějovicích proběhla netradiční módní přehlídka, handicapované modelky tam předvedly  díla vyrobená v chráněných dílnách. Klienti jihočeských center pro mentálně postižené netrpí trémou a nadšení je obrovské. I mezi nimi však panuje jistá rivalita: některé modely chtějí nosit všichni, další ponechají ležet bez povšimnutí. Jsou přirození a přehlídku si užívají.

Přehlídka má zvláštní zázemí: stoly se prohýbají pod hromadou oblečení, vozíčkáři kličkují mezi modely, kolem se pohybují jejich asistentky. Módní doplňky přijela předvádět i Kateřina Voběrková. Nebyla to její premiéra, trému neměla, libí se jí moderní oblečení: „Mám ráda šedé kalhoty a červené boty.“

Desetičlennou skupinu tvořili většinou mentálně postižení klienti z jihočeských center, většina přijela z Arpidy. I mezi nimi ale panuje mírná rivalita: některé modely chtějí nosit všichni, další ponechají ležet bez povšimnutí. „Zbylo nám několik velmi zajímavých věcí, které nechce předvádět nikdo,“ uvedla organizátorka přehlídky Eliška Štěpánová.

Žádná speciální příprava není podle asistentek potřebná, jen se určí pořadí, ve kterém budou vystupovat. Jak potvrdila pracovnice dětského centra Arpida Pavla Lukešová, nadšení je obrovské: „Děti jsou přirozené a tady si to užívají bez jakýchkoli zábran.“

Zájem o přehlídku byl mimořádný, další hodlají organizátoři uspořádat během letošních vánočních svátků.

V Českých Budějovicích proběhla netradiční módní přehlídka, handicapované modelky tam předvedly díla vyrobená v chráněných dílnách.
Zdroj: ČT24