Vodohospodáři ve východních Čechách se připravují na tání

Pardubicko - Téměř všechny přehradní nádrže na východě Čech jsou hodně vypuštěné. Vodohospodáři se tak připravili na případné oteplení. V okolí nádrží totiž leží sníh se zásobami vody v řádech desítek milionů kubíků. Jeho tání by pak výrazně zvedlo hladiny toků. Povodí Labe se chce vyhnout komplikacím, které nastaly na jaře v roce 2006. Tehdy sníh roztál velmi rychle a přehradní nádrže nedokázaly obrovské množství vody pojmout.

Mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek informoval, že letos není zmrzlé podloží, což výrazně snižuje riziko komplikací. Na případné oteplení a následné tání připravili vodohospodáři prakticky všechny přehrady na východě Čech. Připravená je i přehradní nádrž Pařížov. Hladina je o 11 a půl metru níže, než je její maximum.

Povodí Labe také ukončuje kontrolu případné krizové komunikace. Václav Jirásek k tomu dodal, že systém je spolehlivý. Meteorologové však nepředpokládají, že by oteplení v příštích dnech mohlo dělat vodohospodářům výrazné starosti. Meteorolog z ČHMÚ Hradec Králové Tomáš Popelka se nechal slyšet, že ve vyšších polohách se sníh ještě bude držet a odtávat bude pomalu.