Karlovarská vedoucí stavebního úřadu připustila chybu

Karlovy Vary - Vedoucí stavebního úřadu v Karlových Varech po pár dnech přiznává, že v případu prodeje pozemků, na kterém vydělala miliony korun, mohla pochybit. Kauzu od středy prošetřují právníci města. To, jak došlo ke změnám v územním plánu, bude teď kontrolovat také krajský úřad.

Ivana Doubová nyní již připouští, že nejspíš nedodržela některá ustanovení zákona o střetu zájmů. „O případu jsem informovala jen svého přímého nadřízeného. Bohužel jsem neinformovala příslušný orgán, což mě velmi mrzí. Jestliže z toho bude postih, tak ho samozřejmě budu respektovat,“ uvádí Ivana Doubová.   

Stavební úřad pracoval na změně územního plánu v lokalitě, kde měla pozemky jeho vedoucí. Zastupitelé souhlasili se změnou zemědělské lokality na místo vhodné pro zástavbu. Krátce poté Ivana Doubová prodala zhodnocené pozemky za více než 26 milionů korun. Případ teď prověřuje právní oddělení města. „V případě, že se najdou jakékoliv nesrovnalosti, tak bude následovat postih,“ slibuje náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner.

Podle náměstka ale vedoucí vážným způsobem zákon o střetu zájmů neporušila. Ministerstvo vnitra kauzu odmítlo komentovat s tím, že tento případ je možné posuzovat jako přestupek a ten řeší magistrát. V tom se ale názory právníků liší. „Tady jde o jedno z nejhrubších zneužití pravomocí veřejného činitele, s jakým jsem kdy přišel do styku,“ ohodnotil kauzu před časem právník Karel Jelínek. 

Ivana Doubová to odmítá. Podle ministerstva pro místní rozvoj vedoucí stavebního úřadu zřejmě nijak neporušila druhý z důležitých zákonů - stavební. Kauzu by měl posoudit kraj. „Krajský úřad zahajuje přezkumné řízení v případě, když má důvodné podezření na porušení zákona. V tomto případě by k tomu měla stačit informace médií,“ říká mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Hynek Jordán. „Požádáme Magistrát města Karlovy Vary, aby nám vydal podklady, abychom mohli tu záležitost zkontrolovat,“ dodává ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje Roman Rokůsek. 

Podle názoru ministerstva pro místní rozvoj může krajský úřad změnu územního plánu zrušit.